Z kapusty pekińskiej i warzywa z puszki robię pyszną surówkę. Pasuje do wielu dań obiadowych
Zimą co prawda nie ma wielu świeżych i aromatycznych warzyw, ale niektóre cały czas zachowują doskonały smak i chrupkość. Należy do nich m.in.: kapusta pekińska. Jest o wiele delikatniejsza i bardziej soczysta od kapusty białej, co stanowi dużą zaletę. Przygotowane na jej bazie surówki zjada się bowiem z wielką przyjemnością. A można je przyrządzić szybko i z popularnych produktów.
Jakie składniki dobrze komponują się z kapustą pekińską?
Ponieważ kapusta pekińska jest łagodna w smaku, dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Popularnie zestawia się ją z marchewką i jabłkiem, ale można też do niej dorzucić kawałki pomidora i ogórka, paprykę, cebulę, szczypior czy rzodkiewkę. Dobrym pomysłem jest także dorzucenie do niej kukurydzy z puszki. Warzywo to lubi również towarzystwo owoców, np. ananasa, mango czy pomarańczy.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki?
Przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki jest niezwykle proste. Kapustę bowiem szatkuje się z łatwością, a kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. Do surówki dla zaostrzenia smaku warto dodać posiekaną cebulę lub szczypior.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Chrupiąca i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy z puszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduża kapusta pekińska
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywKapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści, niezbyt drobno poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Łączenie składnikówPrzygotowane warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj do nich sos z majonezu i jogurtu, wymieszaj. Surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jaki sos pasuje do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy?
Do surówki z kapusty pekińskiej i kukurydzy można przygotować różne sosy. Ja zwykle robię sos na bazie jogurtu naturalnego lub śmietany i majonezu. Można jednak też przyrządzić sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i ziół świeżych lub suszonych. Doskonale także będzie pasował sos winegret z oliwy z oliwek i octu lub soku z cytryny.